Geschiedenis

Geschiedenis van
Kracht van Omhoog

Dit tijdschrift verscheen van 1937 tot 1996 en speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van de Nederlandse pinksterbeweging. Het blad begon onder redactie van P. Klaver en de broers H.van den Brink en J.E. van den Brink (foto). De laatste bleef tot 1982 eindredacteur, toen hij werd opgevolgd door P. Bronsveld.

In de periode 1940-1945 kon het blad blijven verschijnen. Dit stopte pas in de laatste maanden van de oorlog, toen er geen papier meer voorhanden was. Onmiddellijk na de bevrijding werd de publicatie hervat.

In de loop der jaren verschenen er bijdragen van veel bekende en minder bekende auteurs. Kort na de oorlog deed Corrie ten Boom in Kracht van Omhoog verslag van haar ervaringen als gevangene (vanaf juli 1945). Ook Anne van der Bijl kreeg in dit tijdschrift voor het eerst aandacht voor zijn reizen achter het ijzeren gordijn (februari 1956). Andere schrijvers waren bijvoorbeeld zuster Alt, Jan van Gijs, Sidney Wilson en Derek Prince.

Vd Brink met typemachine

J.E. van den Brink

J van Gijs
Zuster Alt
Corrie Ten Boom
Anne van der Bijl zwart wit

Foto: schrijvers van Kracht van Omhoog. V.l.n.r. Jan van Gijs, Zr Alt, Corrie ten Boom, Anne van der Bijl

Osborn
T.L. Osborn
Beukenstein
Beukenstein

Van het Malieveld naar Beukenstein

In 1958 was Kracht van Omhoog betrokken bij de samenkomsten van T.L.Osborn (foto) op het Malieveld in den Haag (augustus 1958), van waaruit veel Volle Evangelie gemeentes ontstonden.

In de jaren 60 werden de Beukenstein conferenties georganiseerd. In die jaren ontstond rond Kracht van Omhoog een beweging van gemeentes die zich verbonden voelden met de boodschap zoals die in het blad naar voren werd gebracht.

De nadruk lag daarbij op de leer van het Koninkrijk der Hemelen, de strijd in de hemelse gewesten en bevrijding van demonische machten. Van den Brink ontwikkelde een eigen, vaak controversiële, visie op onderwerpen als de goedheid van God, erfzonde en de eindtijd.

Het Osborn team
Het Osborn team
Beukenstein team
Het Beukenstein team

Een eigen uitgeverij

Als uitgeverij verzorgde Kracht van Omhoog ook haar eigen boekuitgaven. Van Jan van Gijs, in de jaren 60 een van de medewerkers van het blad, werden duizenden boeken verkocht. Uitgeverij Gideon vond in die tijd onderdak bij Kracht van Omhoog. Later werden vooral tekst-voor-tekst verklaringen en andere werken van de hand van J.E. van den Brink uitgebracht. Ook de populaire zangbundel Glorieklokken werd in die tijd door Kracht van Omhoog uitgegeven. De uitgeverij beschikte over een boekhandel in Gorinchem, het Bijbelcentrum (foto). Daar was ook de redactie gevestigd. Door KvO cassettedienst werden geluidsopnames van preken en bijbelstudies verspreid.

Bijbelcentrum
Peter Bronsveld
Peter Bronsveld
Ank Bronsveld
Ank Bronsveld

Een hart voor zending

Bij Kracht van Omhoog was er veel aandacht voor zending, in het bijzonder voor Brazilië, waar Peter Bronsveld (foto) werkte als zendeling. Het tijdschrift kende naast een Braziliaanse editie ook uitgaven in het Engels, Frans en Italiaans. In columns als ‘Geestelijk Wereldfront’ en later ‘Geknipt voor U’ werd aandacht besteed aan actuele gebeurtenissen in de (christelijke) wereld.

Begin 1996 stopte de publicatie van het tijdschrift. De boeken van Kracht van Omhoog zijn nog steeds te vinden op de website van Uitgeverij Rhemaprint.

De complete jaargangen zijn nu op deze website te bekijken (meer dan 1000 nummers!). Ze geven een mooie inkijk in dit interessante hoofdstuk van de Nederlandse pinkstergeschiedenis. Daarnaast zijn er veel artikelen van blijvende waarde die kunnen dienen tot opbouw van het geestelijk leven.

We wensen al onze bezoekers veel leesplezier!

Hoe het begon

“Hoe zullen we staande blijven? Zal het zijn een steunen op onze ervaringen, of op onze christelijke opvoeding? Neen, niets zal ons kunnen baten dan alleen aangedaan worden met kracht van omhoog.”

Br. P. Klaver in 1937

Hoe het eindigde

“Van nu af aan zal KvO in de huidige vorm niet meer verschijnen. Gelukkig is dit – zoals we elders in het blad kunnen lezen – niet het definitieve einde. Als Stichting Uitgeverij Rhemaprint hopen we in de toekomst nog altijd het volle evangelie uit te dragen.”

Zr. A. Bronsveld in 1996